Шовковиця чорна
Достигає в червні — на початку липня цілюща і дуже смачна шовковиця. Часто пропадають даремно блискучі соковиті плоди шовковиці, або тутового дерева, —обсипаються на землю, а ми проходимо повз них і не здогадуємося, скільки користі припасла для нас чудодійна шовковиця. А ось діти поводяться інакше. Малюки інтуїтивно відчувають користь цих плодів, злітаються, як горобці, до перших ще незрілих ягідок і їдять досхочу.
Є у шовковиці органічні кислоти: яблучна, лимонна, винна, щавлева, янтарна; є вітаміни, білки, жири, фосфорна кислота та залізо, необхідні для кровотворення дітям та дорослим. Шовковиця має кровоочисну та кровотворну властивості, нормалізує порушений обмін речовин усього організму. Її радять вживати проти ожиріння. В народній медицині Кореї, де поширене це дерево, збирають, навіть узимку, бруньки цього дерева, сушать і готують водні настої, щоб позбутися огрядності.
У східній медицині з давніх часів використовували сироп з ягід шовковиці та відвари з листя, кори стовбура та кори коренів для лікування цукрового діабету, водянки, гіпофункції нирок та інших захворювань.
В Україні шовковицею успішно лікували серцево-судинни захворювання. Хворим із клапанними ураженнями серця та з міокардіодистрофією давали 4-5 разів на день після їжі по 200 й більше грамів стиглих ягід. Зменшувалися задишка та болі в серці, відновлювалися сили. Взимку пили сироп з цих ягід.
Є у шовковиці властивість лікувати атрофію зорового нерва, для цього теж використовують плоди та сік.
Сік ягід — один з кращих засобів від кашлю. До того ж, дуже смачний засіб! Ним можна полоскати рот і горло при запальних процесах. Настій стиглих ягід — непогане потогінне за застуди.
Розведений (1:3) водою, сік п’ють і від хронічних закрепів, обов’язково треба брати стиглі плоди. Якщо ж треба лікувати діарею, — беруть сушені недостиглі.
Вичавки ягід, які залишилися від відтиснення соку, використовують для лікування діабету. Печуть з них хлібці та коржики, додаючи гречане борошно. Можна зробити тутове борошно з сухих ягід, це відмінний харчовий продукт. Також хворим на діабет рекомендується посипати страви порошком із висушеного листя шовковиці.
Головний біль, запаморочення, набряки, і навіть, паралич рухових нервів лікують свіжим листям шовковиці: беруть 10 г листя на склянку окропу, настоюють 4 години. Вживають 4 рази на день по чверті склянки.
Дітей шовковиця рятує від глистів (гостриків). Для цього 2-3 листочки шовковиці запарюють склянкою окропу, коли охолоне — роблять з настою клизмочки або дають пити як чай. Можна обмежитися тільки чаєм.
Якщо дитина перехворіла на паротит (особливо це стосується хлопчиків), то, щоб не було наслідків хвороби протягом усього подальшого життя, треба обов'язково використовувати сезон шовковиці і давати щодня 2-3 склянки ягід дитині, а взимку додавати сушені листя в звичайний чай і компоти .
Тож, не лайте дітей, що вже повистрибували на віти шовковиці, ходять із пофарбованими обличчями, руками, а ще й сорочками. Краще попросіть зібрати ягоди для всієї родини, щоб наласуватися ними досхочу, та ще й насушити про запас.
|
|